Als je een TXT-record wilt toepassen is één van de manieren om dit voor elkaar te krijgen door een SPF-record te gebruiken. SPF is een afkorting van Sender Policy Frame en wordt eigenlijk altijd gebruikt voor het controleren van mail. De SPF-record controleert of de mailserver wel een mail mag versturen van het gebruikte domein. Als je verzendende mailserver niet in de SPF-record te vinden is of er helemaal geen aanwezig is zal de mail als spam worden gemarkeerd. Op deze manier kun jij of je onderneming een hoop tijd en irritatie besparen.
Het toevoegen van een SPF record
Een DNS-record kun je eenvoudig en kosteloos toevoegen via een controlepaneel. Je kunt dit voor elkaar krijgen door naar het tabblad Domein en hosting te gaan en vervolgens te klikken op de linker kolom op het domein. Hier kun je het domein waar SPF record staat instellen. Vervolgens, als je de SPF hebt aangeklikt ga je naar geavanceerd domeinbeheer en ga je naar het kopje DNS. Als je geen DNS in beeld krijgt kun je het beste terug gaan naar de eerste optie en naar TransIP instellingen te gaan. Als het goed is zul je hier dan de DNS-records kunnen vinden en je SPF record volledig installeren.
Het instellen van een SPF record op je computer of laptop
Als je een SPF record hebt toegevoegd, zul je er nog voor moeten zorgen dat deze ook wordt toegevoegd en geactiveerd op je laptop. Net zoals met de meeste andere programma’s is het niet genoeg om alleen de functies te downloaden. Door naar de DNS records te gaan en bij de volledig waarde v=spf1 include: _spf.transip.email ~all in te vullen kun je jouw spf record activeren. Dit SPF record is het record dat voor mailservers van TransIP wordt gebruikt. Deze wordt gebruikt voor onder andere webhosting pakketten, e-mail only diensten en doorstuurservice. De specifieke waarde van dit SPF record geeft aan je laptop aan dat de TransIP mailserver die aan het DNS record is gekoppeld toestemming heeft om te werken. Je laptop zal namelijk alleen gebruik gaan maken van deze SPF record als je toestemming hebt gegeven om namens je domein mail te versturen. Je kunt hiernaast echter ook nog andere verschillende onderdelen en elementen toevoegen.
Verschillende onderdelen en elementen van de SPF record
De TTL die hoort bij een DNS record bepaalt voor welke periode het record in de cache mag blijven functioneren. Het is aan te raden om de TTL zo laag mogelijk te houden, denk hierbij aan tussen de 1 en 5 minuten. Je hebt verschillende types SPF records. Zo heb je onder andere de TXT record die weer is opgedeeld in een variatie aan verschillende records, waar de SPF er één van is. Om ervoor te zorgen dat je SPF record optimaal werkt is het belangrijk dat je het juist IP adres installeert. Zo heb je de IPv4, IPv6 en A-records waaruit je kunt kiezen die allemaal verschillende functies met zich mee brengen.
Vond je dit een interessante blog? Kijk dan hier voor meer
Geef een antwoord