Nederland is één van de landen waar dagelijks de meeste kopjes koffie per inwoner worden gedronken. We staan ermee op, we nemen het mee naar het werk, we drinken het in het café of tijdens een bezoek. Ook al drinken we het veel, het is ook een drank die persoonlijk is. Houd je van zwart of met melk? Wil je suiker of niet? Gebruik je pads, gemalen- of hele bonen? Kies je voor filterkoffie, espresso, cappuccino, koffie verkeerd of ijskoffie? Maak je het klaar in een simpel koffiezetapparaat, in een cafetière, in een mokkapot of met een alles-in-1 super apparaat? Eén ding is zeker, met de verkeerde koffieboon vind je nooit het beste bakje.
Koffie uitkiezen op koffieboon
De zoektocht naar de perfecte koffieboon die past bij jouw smaak heeft tijd nodig. Dat komt doordat je koffiebonen kunt uitkiezen op verschillende kenmerken.
- De plant: de meest bekende soorten koffiebonen komen van de Arabica plant of van de Robusta plant. De Arabica bonen zijn dan het meest populair, want deze bonen hebben een zoete en zachte smaak. Bonen van de Robusta koffieplant hebben een scherpere en sterkere smaak en bevatten meer cafeïne. Een combinatie van de twee is ook mogelijk.
- De oorsprong: Brazilië is het land waar de meeste koffie ter wereld wordt geproduceerd, maar de bonen uit Colombia worden vaak als het meest kwalitatief genoemd.
- De branding: vervolgens moet je besluiten of je een donker, medium- of licht gebrande koffieboon uitkiest. De bonen van de koffieplant worden eerst geroosterd, waardoor ze hun bruine kleur krijgen. Hoe langer de koffie is gebrand, hoe voller en intenser de smaak.
Welke boon past bij jouw bakje?
De beste manier om jouw ideale koffieboon te vinden is door uitproberen. Waarschijnlijk weet je al wat je wel en niet lekker vind en dat is dan een goed begin. Toch zijn er enkele bonen die beter passen bij het ene- als bij het andere bakje koffie.
- Robusta bonen zijn erg geschikt voor het maken van espresso terwijl Arabica bonen een goede allrounder zijn. Robusta heeft meer cafeïne en is bitter, waardoor het ook goed kan werken in koffie verkeerd of cappuccino.
- Licht gebrande koffiebonen zijn de favoriet voor een Lungo. Voor kopjes waar meer smaak nodig is, zoals espresso, cappuccino of koffie verkeerd is de donker gebrande boon beter. De medium roast is eigenlijk ideaal voor alles, dus een uitstekende keuze als je van verschillende koffiesoorten houdt.
- Het land kies je vooral om de smaak. De bonen uit Brazilië worden vaak geprezen om hun romige textuur en karamel- en chocoladeachtige smaak. Kies je voor Colombia, dan is dat minder zoet en steviger. Koffiebonen uit Indonesië geven je bakje een aardse en verbrande smaak terwijl de smaak van de bonen uit Kenia omschreven wordt als zoet en zuur tegelijkertijd.
Als je van koffie houdt, dan is het experimenteren met bonen leuk en leerzaam. Probeer ze net zo lang uit tot jij ook het perfecte kopje gevonden hebt. Haal daarom ‘s wereld beste koffie in huis via KoffieTheePlaza!
Kijk voor meer inspiratie op: https://stylestatement.nl/
Geef een reactie